Nato-optio käyttöön!

Ei koskaan enää sotaa!  Näin sanoi Paavi Franciscus Sarajevon olympiastadionilla 65 000 ihmiselle kesäkuun alussa 2015, kun Bosnian sodan loppumisesta oli kulunut lähes 20 vuotta. Sodassa kuoli vuosina 1992-1995 noin 100 000 ihmistä.

Olemmeko oppineet mitään verisestä menneisyydestämme? Venäjän hyökättyä Ukrainaan järkkyi rauhamme Euroopassa ja myös Suomen lintukodossa jouduimme kohtaamaan taas sodan mielettömyyden. Sota nosti meille monille sotaveteraanien lapsille tunteet pintaan, kun kuulemamme ja lukemamme sotamuistelot 80 vuoden takaa palautuivat mieliimme.

Voimmeko varmistaa, ettei Suomi joudu enää sotaan? Täydellisiä turvatakuita tuskin pystyy antamaan edes Nato, mutta mikä olisi parempi vaihtoehto? Yhteenkään EU-NATO -maahan ei ole hyökätty maan ollessa jäsenmaa. Saamme kuitenkin varautua Venäjän monenlaiseen uhitteluun. Izvestija-lehdessä kerrottiinkin jo, että Saimaan kanava saatetaan sulkea, jos Suomi liittyy Natoon.

Vielä vuonna 2019 eduskuntavaaliehdokkaana vastailin vaalikoneiden kysymyksiin, että meidän on haettava Naton jäsenyyttä yhtä aikaa Ruotsin kanssa ja että jäsenyydestä on syytä järjestää kansanäänestys. Olin rauhan vuosikymmeninä oppinut luottamaan siihen, että rajapyykit 1 340 kilometrin yhteisellä rajallamme pysyvät tukevasti paikallaan. Olin tottunut siihen, että Venäjän karhu silloin tällöin nostaa päätään ja murahtelee, mutta sitten jatkaa rauhassa uniaan. Luottamukseni itänaapuriin mureni vähä vähältä Venäjän siirrettyä sotajoukkoja kohti Ukrainan rajaa, kunnes hyökkäyksen alettua viimeisetkin luottamukseni rippeet karisivat. Nyt olen sitä mieltä, että Suomen on haettava Natoon mahdollisimman pian, mieluiten Ruotsin kanssa yhtä aikaa, mutta tarvittaessa voisimme näyttää mallia länsinaapurillemme.

Iloitsen siitä, että oma puolueeni Kristillisdemokraatit on ottanut pitkän askeleen kohti Natoa. Puoluevaltuusto asettui 29.4. Nato-jäsenyyden puolelle äänin 43-6. Asiasta käytiin laaja keskustelu, jonka pohjana oli puoluehallituksen viikkoa aiemmin muodostama myönteinen Nato-kanta. Samansuuntainen on myös puolueväen kanta. Huhtikuun puolessa välissä tehtyyn kyselyyn vastanneesta 1299 jäsenestä 80 % suhtautui myönteisesti Nato-jäsenyyden hakemiseen.

Ei koskaan enää sotaa! Sama on paavin sanoma Putinille nyt.

Hero - Elements Webflow Library - BRIX Templates